STEG FÖR STEG GUIDER
STEG FÖR STEG GUIDER
published on Apr 04, 2023 7:55 PM, last modified on 23 Dec 2024
Med hjälp av Property Intels ESG-data får du enkel tillgång till viktig information om faktorer som påverkar både samhälle och miljö i relation till specifika fastigheter och områden. Du kan till exempel analysera och generera rapporter om översvämningsrisk för en fastighet eller identifiera antalet potentiellt förorenade platser i dess närhet.
DEFINITIONER & UPPDATERINGAR
För närvarande har vi valt att fokusera på tre olika dataset: utsatta områden, förorenade områden och översvämningsrisker. Nedan följer de specifika definitionerna för varje kategori.
Utsatta områden
Informationen baseras på data från Polisen. Datan berör geografiska områden som är identifierade som ett utsatt område. För att förstå hur lokala lägesbilder tas fram och definitioner för de olika områdestyperna rekommenderar vi att ni läser mer hos Polisen.
Utsatta områden är geografiskt avgränsade områden och delas in i tre olika kategorier.
-Utsatt område
-Riskområde
-Särskilt utsatt område
Polisen har definierat kännetecken för de olika områdestyperna. Exempel på dessa kännetecken:
-Låg socioekonomisk status
-Kriminell inverkan på lokalsamhället
-Offentliga våldshandlingar som riskerar att skada allmänheten
-Parallella samhällsstrukturer
För att se fullständiga definitioner, läs mer på polisens hemsida.
Förorenade områden
Informationen baseras på data från Länsstyrelsens EBH-karta över förorenade områden. Datan berör objekt som är riskklassade och inventerade. För att förstå mer om EBH-kartan rekommenderar vi att ni läser mer på Statens geotekniska institut.
Ett förorenat område reprenteras som en punkt, men varje punkt kan dock inkludera en eller flera fastigheter.
Ett identifierat område ges en tillhörande status som kan förändras över tid.
-Identifiering
-Inventering
-Förstudie
-Huvudstudie
-Delåtgärd
-Åtgärd
Identifierade områden behöver inte nödvändigtvis ge upphov till en förorening i slutändan.
Områden riskklassas utifrån risk för människors hälsa och miljö i följande kategorier:
-Riskklass 1 – Mycket stor risk
-Riskklass 2 – Stor risk
-Riskklass 3 – Måttlig risk
-Riskklass 4 – Liten risk
Datan innehåller även en branchklassning efter vilken branch verksamheten tillhörde. Det finns en primärindustri och i vissa sammanhang en sekundärindustri.
Översvämningsrisker
När det gäller översvämningsrisker tillhandahåller vi data för både flodöversvämningar och kustöversvämningar. Nedan finner du definitionerna för respektive typ.
Kustöversvämning
MSB
Informationen baseras på data från MSB. Datan berör kustområden som hotas av översvämningsrisk. För att förstå hur MSB tagit fram karteringen för kustöversvämning rekommenderar vi att ni läser mer hos MSB.
Vid översynen av områden med betydande översvämningsrisk har kustöversvämningar analyserats. 18 områden utmed kusten har identifierats ha betydande översvämningsrisk.
Utbredningsskikt som visar översvämmad mark vid ett havsvattenstånd från 0,5 m till 5 m i RH 2000 för hela Sveriges kust.
SMHI
Informationen baseras på data från SMHI. Datan beskriver olika socioekonomiska utvecklingar som används i klimatmodeller. För att förstå hur SSP fungerar rekommenderar vi att ni läser mer hos SMHI.
SSP bygger på fem olika spår som tillsammans ger en bild av ett antal olika möjliga framtida världar. De olika SSP:erna skiljer sig åt bland annat gällande befolkningsutveckling, jämlikhet, energianvändning och globala koldioxidutsläpp. I samtliga SSP:er växer den globala ekonomin.
SSP1
Karakteriseras av:
-hållbar tillväxt
-globalisering
-snabb utveckling inom miljöteknik
-ökad jämlikhet inom och mellan länderna
Konsumtionsmönstren går mot:
-minskad materialism
-minskat råvarubehov
-lägre energiintensitet och minskat beroende av fossila bränslen
Dessa utvecklingstrender gör tillsammans att utmaningar förknippade med utsläppsminskningar och anpassning blir förhållandevis låga.
SSP2
Karakteriseras av en utveckling som i stora drag följer den historiska utvecklingen. Skillnader mellan länderna i utveckling och ekonomisk ojämlikhet kvarstår. Vissa framsteg görs inom hållbar utveckling.
Dessa utvecklingstrender gör tillsammans att utmaningarna förknippade med utsläppsminskningar och anpassning är högre än i SSP1.
SSP3
Karaktäriseras av en värld som:
-är fragmenterad i regioner
-präglas av regionala konflikter, och minskat globalt samarbete
investeringar i teknikutveckling och utbildning minskar
-ekonomisk utveckling är ojämn och långsam
-konsumtionen är varubaserad
Dessa utvecklingstrender gör tillsammans att utmaningar förknippade med utsläppsminskningar och anpassning är höga.
SSP4
Karaktäriseras av:
-stor ojämlikhet både inom och mellan länder
-stor ojämlikhet mellan rikare och fattigare samhällen, med hänsyn till utveckling, inkomstnivåer, utbildningsnivå och miljöpolicy
-oroligheter och konflikter blir vanligare
-teknikutveckling och globalisering kommer de rika till godo
Dessa utvecklingstrender gör tillsammans att utmaningar förknippade med utsläppsminskningar är förhållandevis låga men höga för anpassning.
SSP5
Karaktäriseras av:
-snabb konventionell teknikutveckling
-snabb globalisering
-snabb ekonomisk tillväxt och investeringar i hälsa och utbildning
-användning av fossila bränslen kvarstår
-livsstilar handlar om materiell konsumtion och kräver mycket energi
-lokala miljöfrågor som till exempel luftföroreningar omhändertas
Dessa utvecklingstrender gör tillsammans att utmaningar förknippade med utsläppsminskningar är höga, men låga för anpassning.
Ingen av SSP:erna kan bedömas som mest sannolik. Snarare kan världen utvecklas på flera olika sätt beroende på beslut inom en rad olika områden, där olika vägval är möjliga. Alla SSP:er innebär olika stora utmaningar för utsläppsminskningar och anpassning. Någon egentlig klimatpolitik ingår dock inte i dessa scenarier.
Flodöversvämning
När det kommer till flodöversvämning tittar vi på tre olika översvämningstyper.
Översvämningskartering
Här visas samtliga översvämningskarteringar som MSB tagit fram för 100- och 200-årsflödet samt för det beräknade högsta flödet.
Göta älv
Då Göta älv är ett kraftigt reglerat vattendrag är det svårt att beräkna återkomsttider på flödena. Istället är Göta Älv karterat utifrån olika möjliga tappningsmängder från Vargöns kraftverk.
Torne älv
Torne älv karterades i ett gemensamt projekt mellan Sverige och Finland, för att bedöma översvämningsriskerna för bland annat Haparanda-Torneå-regionen. Karteringen är framtagen för ett 100-, 250-årsflöde och för det beräknade högsta flödet.
ORDLISTA FAQ (opens in a new tab) KONTAKTA OSS
ESG DATA
Du kan hitta informationen genom att antingen gå in på specifika fastigheter eller genom att använda den stora kartan för att visualisera datan. Se guiderna nedan för att få vägledning om det bästa sättet att gå tillväga.
ESG-RAPPORTER
Den ESG-data vi har tillgång till i systemet (utsatta områden, förorenade områden och översvämningsrisker) kan enkelt exporteras till en rapport. Detta gör det möjligt att använda datan som underlag för en mängd olika ändamål. Till exempel kan den bifogas som bilaga i samband med värderingar, där miljörisker och hållbarhetsfaktorer är en viktig del av beslutsunderlaget. På samma sätt kan den användas i prospekt för att ge potentiella investerare eller köpare en tydlig och omfattande bild av relevanta ESG-aspekter.
ESG-RAPPORT från fastighetskortet
För alla fastigheter i Property Intel finns möjlighet att generera ESG-rapporter. Detta görs smidigt direkt från fastighetskortet, där ni hittar knappen "ESG Rapport" i den blå menyn till höger. Med bara ett klick skapas en individuell rapport för den specifika fastigheten ni har uppe, och inom några sekunder laddas rapporten ned som en PDF-fil.
ESG-RAPPORT från värderingsmodulen
I Property Intels värderingsmodul kan du också generera ESG-rapporter. Dessa hittar du på samma plats som övriga rapporter, såsom fastighets- och scenariorapporter eller den totala rapporten.
Du har möjlighet att välja mellan att ta ut individuella ESG-rapporter för enskilda fastigheter, vilket är samma rapport som du kan generera via fastighetskortet, eller en sammanfattning för hela ditt värderingsscenario. Observera att för att skapa en sammanfattning från portföljnivå av hela scenariot behöver du först generera rapporten innan du kan ladda ner den.
RELATERAT INNEHÅLL