Real Assets - Property Intel - MSCI Logo

 

 

Breadcrumb

STEG FÖR STEG GUIDER

STEG FÖR STEG GUIDER

Property Intels värderingsmodul är ett användarvänligt och kraftfull värderingsverktyg för att beräkna marknadsvärdet för en eller flera fastigheter.

Att värdera i Property Intel är både kraftfullt och enkelt. Addera fastigheten till ett scenario och all grunddata läses in direkt i kassaflödesmodellen. Datan innefattar ytuppgifter från Lantmäteriet och hyresnivåer i området från marknadsleverantören.

Vill du läsa mer om vår funktion Property Intel Värdering Lite™? Det är en värderingsfunktion som hjälper dig att snabbt och enkelt bilda dig en uppfattning om marknadsvärdet för en given fastighet direkt via fastighetskortet. Klicka här.

DEFINITIONER & UPPDATERINGAR

Baserat på den klassiska kassaflödesteorin har Property Intel byggt ett verktyg i vilket du kan fokusera på parametrarna istället för att lära dig bygga avancerade formler i en kalkylmodell. Du ska inte behöva vara en expert på Excel för att kunna värdera; det räcker att du kan fastighetsmarknaden.

Property Intels värdering gör det dagliga arbetet med värderingar enklare samt adderar funktioner som inte enkelt går att göra i Excel, tex automtiskt uppdatera din kalkyl med den senaste marknadsinformationen eller visa fastighetsbeståndet på en kartbild.

Använd gärna Property Intels ordlista för mer exakta definitioner på de olika begreppen i systemet samt vår FAQ för vanligt förekommande frågor. 

ORDLISTA  FAQ (opens in a new tab)  KONTAKTA OSS

VÄRDERA I PROPERTY INTEL

Schablonvärdet är ingen slutpunkt, utan en startpunkt.

Schablonvärdet räknas ut automatiskt när en fastighet adderas till ett scenario. Schablonvärdet ger endast ger en indikation på fastighetens värde och ska inte förväxlas med ett marknadsvärde. Det direkt och automatiskt framräknade schablonvärdet är just det; ett schablonvärde. Det ska ej jämföras med ett externt värderingsutlåtande.

Du ansvarar själv för att granska och förfina de ingående parametrarna med all den kunskap som du besitter om den unika fastigheten och fastighetsmarknaden.

Den taxerade ytan för Lokaler fördelas i scenariot mellan Kontor och Butik

När en fastighet belägen i Sverige adderas till ett scenario hanteras ytan för lokaler på följande vis: Om fastigheten ligger i ett AA, A eller B läge för butiker så fördelas en viss del av lokalytan på butiker övrigt läggs som kontor

Andelen som läggs på ’Butiker’ varierar beroende på typkod och läge exempelvis skulle fördelningen kunna se ut som nedan i scenariot i Property Intel

Exempel på fördelning

Taxerad lokalyta 1 000 kvm
Butik (B-läge) 200 kvm
Kontor (B-läge) 800 kvm

Detta görs för att vi ska få ett startvärde i värderingsmodulen.

SCENARIOHANTERING

Skapa ett värderingsscenario och addera fastigheter. Med hjälp av Property Intel kan du värdera Sveriges samtliga fastigheter med hjälp av den så kallade kassaflödesmetoden.

Steg 1. Skapa nytt scenario

Första steget är att skapa ett nytt värderingsscenario, vilket görs under [Värdering] och [Skapa nytt scenario].

Steg 2. Välj detaljer och marknadsleverantör

Därefter får du välja namn på ditt scenario, kalkylperiod samt vilken leverantör (antalet leverantörer beror på abonnemangsform) av marknadsinformation du vill välja till dina schablonvärden. Knappen IPD värdering är relevant om ni även är kunder till något av våra Fastighetsindex och dubbelt kassaflöde om du exempelvis jobbar med bostadsrättsföreningar. 

Steg 3. Lägg till Fastigheter

Nästa steg är att lägga till fastigheter till ditt scenario, det gör du genom att trycka på knappen [Lägg till fastighet]. Du får sedan ett antal alternativ på hur du vill lägga till fastigheter. Du kan antingen välja att söka i fastighetsregistret efter en specifik fastighet eller ägare.

Det finns även möjlighet att använda sig av MS Excel för att importera fastigheter (se separat guide här), välja en fastighet från ett annat scenario eller skapa en egen fastighet (gås igenom i en separat guide här).

 Sök sedan upp den fastighet du vill värdera, i detta exampel genom att söka i fastighetsregistret. 

 Klicka därefter på den aktuella fastighten i söklistan och [Lägg till i scenario]. 

Steg 4. Schablonvärde – ett startvärde

Fastigheten är nu tillagd i scenariot och du kan börja jobba med den.

Obs! Innan du gjort några egna ändringar av indatan så är marknadsvärdet orangefärgad och det finns en orangeruta som varnar för att marknadsvärdet är en schablon. Det är viktigt att tänka på att innan några egna värden matats in så utgår schablonvärdet enbart ifrån de taxerade ytorna samt bedömda marknadsparametrarna från den valda marknadsleverantören.

Schablonvärdet är således enbart en indikation på värdet och man ansvarar själv för att förfina de ingående parametrarna.

Steg 5. Sammanfattning & beräkningsförutsättningar

För att se en översikt på vilken data som ligger till grund för marknadsvärdet, klicka på fastighetens namn och sedan fliken [Sammanfattning]. Under avsnittet beräkningsförutsättningar finner du värderna som användas i beräkningen av marknadsvärdet.

Här kan du se vilka intäkter, kostnader och direktavkastningskrav som marknadsvärdet härrör ifrån. Efter varje siffra kan du även se varifrån informationen kommer, från Lantmäteriet, marknadsinformationsleverantören eller ett inmatat kontrakt. 

Steg 6. Lägg in dina egna värden

Ändringar av dessa parametrar görs under fliken lokalslag. De lokalslag som har en grön markering innehåller indata. Din egen indata läggs in under eget värde, klicka sedan på [Räkna om] för att spara informationen och räkna om marknadsvärdet. Markeringen av att värdet är schablonberäknat kommer nu försvinna och färgen ändras till grön med markeringen marknadsvärde.

Tänk på att du kan mata in fler lokalslag om du klicka på [Fler].

För att ta bort ett lokalslag helt och hållet, skriv in 0 som det egna värdet. 

Steg 7. Kassaflöde & nyckeltal

Under fliken Kassaflöde kan du enkelt se kassaflödet för en specifik fastighet eller hela portföljen. Du väljer vilket vilket i listan till vänster. Nedanför kassaflödet presenteras även ett antal intressanta nyckeltal så som vakansgrad samt möjligheten att göra anteckningar. 

Steg 8. Skapa en rapport

När du lagt in dina parametrar kan du få ut en rapport med en sammanfattning över fastigheten inklusive kassaflödet genom att klicka på fliken [Rapport].

Notera att du kan få ut rapporter för en speciifk fastighet eller hela scenariot och således alla fastigehter. 

Steg 9. Ta bort fastigheter från ett scenario

För att ta bort fastigheter från ett scenario, klicka på mittenikonen i vänsterspalten, bocka i vilken fastighet du vill ta bort och klicka slutligen på [Ta bort].

 

SKAPA VÄRDERINGSOMRÅDEN

Steg 1. Ska en undermapp 

Det är möjligt att dela upp ditt scenario i olika värderingsområden vilket kan ses som olika mappar. Klicka på mappikonen i vänsterspalten för att skapa ett nytt värderingsområde. 

Steg 2. Flytta fastigheter  

Du kan sedan flytta fastigheten/fastigheterna till värderingsområdet genom att klicka på checkbox-ikonen. Markera först fastigheten du önskar flytta och klicka sedan på [Flytta] och slutligen markera värderingsområdet du önskar flytta fastigheten till. 

Fastigheten/fastigheterna ligger sedan i det värderingsområdet. Du kan nu bland annat ta ut separata marknadsvärden och rapporter för det specifika värderingsområdet.

 

SAMTAXERAD FASTIGHET

Steg 1. Samtaxerade fastigheter

För samtaxerade fastigheter är taxeringsinformationen ej uppdelad per fastighet. Detta innebär att det inte går att särskilja på taxeringsinformation såsom vilken yta som tillhör en specifik fastighet.

Det är anledningen till att det inte går det att addera flera samtaxerade fastigheter till ett scenario som bilden illustrerar. För att värdera samtaxerade fastigheter sammanfogas all taxeringsinformation till en av de samtaxerade fastigheterna.

Steg 2. Värdera samtaxerade fastigheter var för sig

Om varje samtaxerad fastighet ska värderas var för sig är lösningen att skapa egna fastigheter. Detta görs under [Lägg till fastighet] 

Steg 3. Skapa egen fastighet

Mata därefter in fastighetens namn och kommun samt taxeringsvärde. Property Intel räknas automatiskt ut fastighetsskatten baserat på taxeringsvärdet.

Notera att du behöver se över antalet lägenheter manuellt under antingen vyn [Fastighetsskatt] eller [Excel fastighetslista] för att fastighetsskatten ska bli korrekt för bostadsfastigheter. 

Skapa en egen fastighet för samtliga samtaxerade fastigheter så att taxeringsvärdet och således även fastighetsskatten är korrekt fördelat mellan fastigheterna. 

Slutligen, fyll i fastighetsinformationen för den skapade fastigheten såsom ytor, hyror, vakanser med mera.

 

SKAPA EGNA FASTIGHETER

Genom att skapa en egen fastighet kan du värder fastigheter som inte finns tillgängliga i Property Intel. 

De vanligaste orsakerna till att skapa en egen fastighet är;

  • om en fastighet ännu inte finns registrerad hos Lantmäteriet
  • om du önskar göra en värdering på ett småhus 
  • tillbyggnad på en fastighet som du vill behandla med andra marknadsantaganden
  • dela upp samtaxerade fastigheter

Steg 1. Skapa egen fastighet

Funktionen hittas under [Lägg till fastighet] och ]Skapa egen fastighet].

Steg 2. Fyll i information om fastigheten 

Fyll i fastighetsbeteckning, kommun samt markera på kartan var i kommunen fastigheten ligger. Längre ner på sidan fyller du i taxeringsvärde och värdeår för att få fastighetsskatten rätt. Klicka sedan på [Skapa fastighet].

Steg 3. Komplettera med fastigheten med data

Fastigheten är därefter skapad och du kan börja fylla den med indata via fliken lokalsla’ och därmed få ett marknadsvärde på fastigheten.

Steg 4. Fastighetsskatt

Gå till fliken fler och fastighetsskatt för att fylla i antalet lägenheter ifall fastigheten innehåller bostäder. Detta för att fastighetsskatten ska komma med i kassaflödet och beräknas korrekt enligt gällande skatteregler. 

Dubbelkolla att fastighetsskatten ligger med som en kostnad i kassaflödet.

 

EXCEL IMPORT/EXPORT

Det är möjligt att använda sig av Excel för att importera alternativt exportera fastighetsinformation i Property Intel. Om du har många fastigheter att värdera eller många kontrakt att lägga in så är importerna oftast den mest effektiva metoden att använda sig av.

Steg 1. Ladda ner Excel fastighets- & kontraktlista 

Excelimporterna finns under [Lägg till fastighet]. De två olika importerna som finns är [Från Excel fastighetslista] som är i princip samma parametrar som under lokalslag och [Från Excel kontraktslista] som är samma parametrar som under kontrakt. 

Steg 2. Hämta hem mall

Både fastighets- och kontraktsimporten funkar på samma sätt. Möjligheten finns att hämta en:

  1. Hämta hem en tom Excelmall 
  2. Hämta hem en Excelmall med förifylld data

Den förifyllda mallen tar ut den informationen som lagts in i scenariot och passar därför väldigt bra när man exempelvis ska uppdatera ett scenario eller fylla i information för många fastigheter. 

Steg 3. Uppdatera fastighets och/eller kontraktsinformation

Efter att du valt Excel-mall, fyll i den med dina uppgifter och spara. 

Obs! ändra inte någon cell- eller kolumnföljd, då kommer inte importen att fungera.

Om du lagt in ett otillåtet värde kommer Datscha säga ifrån och då kan du öppna upp Excelfilen, ändra värdet och sedan importera igen.

Om du vill ta bort ett lokalslag, kom ihåg att lägga in 0 i ytan för det lokalslaget, annars kommer den taxerade ytan från Lantmäteriet att läsas in vid importen.

Steg 4. Importera fastighetsinformationen/kontrakten

Importera sedan filen genom at klicka på [Välj fil] se andra pilen nedan.

 

INMATNING AV KONTRAKT

Det är möjligt att i Datscha mata in kontrakt för att på så sätt få ett mer exakt kassaflöde och marknadsvärde. Kontraktsinmatning är extra tillämpbart vid kommersiella hyresgäster samt kontrakt med många tillägg/rabatter. Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan du börjar mata in kontrakt.

Att tänka på vid kontraktsinmatning

  • Samtliga hyresobjekt för aktuellt lokalslag ska registreras, även om de är vakanta i dagsläget. Exempelvis, om du lägger in ett kontrakt för en kontorsyta så måste all kontorsyta läggas in via kontrakt
  • För att helt avsluta ett kontrakt, sätt Ny hyra = 0
  • Samtliga tillägg och rabatter ska anges i positiva tal
  • Ny hyra under villkor efter kontraktets utgång ska sättas till dagens marknadshyra. Datscha räknar automatiskt upp hyran till kontraktets slutdatum

Steg 1. Skapa ett kontrakt 

Kontrakt kan antingen matas in genom Excelimport (se separat guide här) eller genom att gå in på  fliken kontrakt och där skapa ett nytt kontrakt.

Steg 2. Kontraktsvillkor

Fyll därefter i kontraktsuppgifterna.

Under kontraktstyp är ’Index/KPI’ den vanligaste kontraktsformen som innebär att hyran räknas upp med en procentsats av KPI-uppräkningen varje år. 

Rör det sig om ett vakanskontrakt, kom ihåg att välja Kontraktstypen Vakans. Utgående hyra innebär att hyran vid kalkylens startdatum (dagens hyra) och hyresbelopp, hyran när kontraktet startade.

Index anger med hur stor andel av hyran som räknas upp med KPI varje år.

Steg 3. Avancerad inmatning 

För att lägga in tillägg och rabatter, klicka på ’Avancerad inmatning’, som då byter namn till ’Enkel inmatning’.

Steg 4. Villkor efter kontraktets utång

Här anger du marknadsmässig hyra och långsiktig vakans för fastigheten och området.

Ny hyra:
Ange Ny hyra i dagens penningvärde, Property Intel räknar automatiskt upp hyran till när kontraktet löper ut. Om du vill att hyran ska vara densamma kan du ange samma snitthyra som nuvarande hyresgäst, du hittar den under kontraktsvillkor.

Index:
Index motsvarar hur stark hyresutvecklingen ska vara. Om du anger 100% av index så följer hyresutvecklingen index/KPI-utvecklingen/prognosen. Det går bra att ange 80, 150 eller den procentsats som du själv anser marknadsmässig. Om du lämnar fältet blankt antar Datscha automatiskt 100%.

Vakansrisk:
Vakansrisken (långsiktig vakans) som anges i procent kommer att börja gälla för den specifika ytan när kontraktet tagit slut. Här tas omflyttningsvakans i beaktning och ska reflektera den långsiktiga stabiliteten i hyresintäkter för ytan.

Klicka slutligen på spara för att lägga till kontraktet.

 

VAKANSKONTRAKT

Steg 1. Lägg till kontrakt 

Vakanskontrakt är ytor som är vakanta i dagsläget, dessa ska också läggas in i Property Intel. Vakanskontrakten fungerar i princip på samma sätt som vanliga kontrakt.

Kom ihåg att uppge utgående hyra för vakanskontrakt. Detta är viktigt då viktningen av direktavkastningskravet blir felaktig om den utgående hyran ej uppges.

Fyll även i när du beräknar att ytan kan hyras ut under t.om-datuet på ’Kontraktets löptid’, annars kommer ytan förbli vakant under hela kalkylperioden.

Steg 2. Villkor efter kontraktets utång 

Klicka även här i [Villkor efter kontraktets utgång] för att göra en bedömning på hur mycket ytan kan hyras ut för samt vad den långsiktiga vakansen efter t.om-datumet på kontraktets löptid kommer att vara.

Klicka slutligen på [Spara] för att lägga till vakanskontraktet.

 

ADDERA FINANSIERING

Steg 1. Lägg till finansiering

För att lägga till en finansiering klicka på fliken finansiering. Här kan du lägga till antingen en ingående kassa eller ett lån under kreditgivare.

Steg 2. Lägg till kredit 

Tryck på knappen [Lägg till], lägg därefter till lånets storlek, när lånet börjar, bindningstiden, räntestorleken samt vilken typ av lån det handlar om.

Klicka slutligen på [Spara].

Steg 3. Kassaflöde & nyckeltal 

Lånet är nu inlagt, vill du lägga till flera lån upprepar du samma procedur.

För att se hur kassaflödet påverkas, klicka på fliken kassaflöde och under Driftnetto hittar du finansieringskostnaderna samt utgående kassan.

Nedanför kassaflödet kan du även se nyckeltal för fastigheten eller portföljen. 

 

ANPASSNINGAR

Anpassningar kan användas för att lägga till enstaka hyresintäkter, kostnader samt finansieringskostnader. Ett vanligt användningsområde är att lägga till en extra kostnad för hyresrabbatter eller hyresgästsanpassningar ett visst år.

Steg 1. Lägg till anpassning 

För att lägga till en anpassning, klicka på fastigheten och sedan på  fliken anpassningar och [Lägg till].

Steg 2. Beskrivning av anpassningen

Skriv sedan in en beskrivning över anpassningen, vilken typ av anpassning det handlar om, för vilket lokalslag och storleken för respektive år.

Tänk på att välja rätt typ av anpassning (hyresjustering, kostnad eller finansiering).

Steg 3. Påverkan på kassaflödet

Kassaflödet har i detta exempel fått en engångskostnad på 30 00 000 kr år 2025.

 

DELA DIN VÄRDERING

Att dela med sig av sin analys är enkelt i Property Intel. Inga bilagor skapas och alla jobbar i samma kopia. Det enda du behöver göra är att ange en e-postadress. 

Du kan även dela ditt scenario till personer som inte har ett eget Property Intel-konto. Personen som du delar till kan då läsa ditt senario men för att kunna uppdatera din värdering krävs det att mottagaren har ett abonnmang. 

Steg 1. Via e-post eller grupp

Om du önskar att någon annan ska kunna se ditt scenario och eventuellt också göra ändringar så kan du dela ditt scenrio. 

Klicka på knappen [Dela scenario] i det övre högra hörnet. Du kan där välja att dela med dig av ditt scenario via e-post eller via grupper. Det vanligaste är att använda sig av e-post-delningen. 

Steg 2. Rättigheter

Fyll sedan i e-postadressen till personen/personerna som ska ha tillgång till scenariot. Välj även vilken behörighet de ska ha (läs, skriv och/eller kopiera).

Klicka på [Nästa] för att redigera innehållet i mailet. 

Klicka på [Skicka].

Ett mail har skickats till mottagarna.

Steg 3. Visa mina, mina tilldelade & delade scenarier

Utdelade och tilldelade scenarier hittar du sedan i modulen värdering genom att klicka [Visa tilldelade] eller [Visa delade]. 

Steg 4. Justera behörighet eller ta bort delning

Klicka på [Visa delade] och sedan pennan på raden för att redigera. 

Då får du upp detaljerna för delningen och möjlighet att justera dem eller ta bort delningen helt och hållet. Klicka sedan på spara. 

 

SAMORDNAD VÄRDERING

Samordnad värdering är inte en funktion, utan ett arbetssätt.

  • Vill du förenkla arbetet med att utföra en fastighetsvärdering?
  • Få enkelhet i det fortlöpande arbetet med intern värderingen?
  • Vill du som konsult göra det enklare för dina kunder att ta till sig dina analyser?

Då är ’Samordnad värdering’ något för dig

När analysen involverar flera personer (internt eller externt) har Property Intel gjort det enkelt att samordna arbetet genom att kunna dela ut ett scenario till dina kollegor (utan trasslet med MS Excel versioner). Detta har används en längre tid inom stora organisationer. Tack vare goda resultat och tydliga fördelar börjar detta arbetssätt nu även utökas till att ske mellan bolag.

Hur fungerar det?

Enkelt. En användare skapar ett scenario och delar sedan ut (opens in a new tab) detta till berörda parter genom att skicka ett email. En stor fördel för beställaren (tex fastighetsägaren) är att man kan återanvända scenariot i och med att de är i ett format man är väl förtrogen med. Man behöver inte spenderar tid på att lära sig olika Excelsnurror.

Vad krävs?

Att båda parter har Property Intel licenser. Man behöver inte kontakta Property Intel i detta arbete. Allt sker direkt mellan användarna. Faktum är att mottagaren inte behöver någon Property Intel licens intialt utan ska skapa ett sk Property Intel-Free konto på någon minut när man erhållit mailet med länken. Dessa användare kan då se scenariot men inte ändra i det.

Vad ingår i analysen?

Detta är upp till de båda partnerna att avtala om. Property Intel erbjuder plattformen för att effektivt utföra samt förmedla fastighetsanalyser. Vilka delmoment analysen innefattar, samt detaljeringsnivån är ett beslut mellan beställaren och leverantören.

TILL LISTA ÖVER REKOMMENDERADE VÄRDERARE

Är du konsult?

I den löpande dialogen med våra över 700 kundföretag (samt alla de potentiella kunder våra säljare dagligen möter) får vi ofta frågan om vilka konsultfirmor som kan leverera [Samordnad värdering]. Kontakta oss om du vill att vi ska sälja in även ditt bolag.

Vill du veta mer?

Kontakta oss på telefon eller via epost för ytterligare information:

datscha_support@msci.com

08 50 70 53 80

FASTIGHETSSKATT NYBYGGNATION

Enligt skatteverkets regler för kommunal fastighetsavgift så har nyproducerade bostadsfastigheter skattelättnader. För att restvärdesåret skall få ett normaliserat driftnetto återförs minskningen/befrielsen av fastighetsavgiften till att motsvara vad avgiften skulle vara utan lättnaden. Skatteverkets regler kan ses nedan:

Nybyggda bostäder 2011 och tidigare får avgiftsminskning i 10 år

Småhus, bostadshyreshus och ägarlägenheter nybyggda 2011 eller tidigare är helt befriade från kommunal fastighetsavgift de första fem åren, och får halv avgift de därpå följande fem åren.

Nybyggda bostäder 2012 och senare får hel avgiftsbefrielse i 15 år

Från och med deklarationen 2014 (inkomståret 2013) gäller nya regler för förlängd avgiftsbefrielse för nybyggda bostäder.

Småhus, bostadshyreshus och ägarlägenheter nybyggda 2012 och därefter (värdeår 2012 och senare) kommer att få hel befrielse från kommunal fastighetsavgift i 15 år. Den femåriga perioden med halv fastighetsavgift kommer i samband med detta att slopas.

Bostadsfastigheter med värdeår (nybyggnadsår) 2003-2011 som befinner sig i den nuvarande lättnadsperioden med hel avgiftsbefrielse de första fem åren och halv avgift de följande fem åren, berörs inte av de nya reglerna. För dem fortsätter avgiftsminskningen som tidigare.

VÄRDERINGSMETOD

Övergripande om kassaflödesmetoden

Värderingsmetoden som används i Property Intel är den så kallade kassaflödesmetoden (framtida in- och utbetalningar prognostiseras för fem, tio upp till 30 år, baserat på eget val, som nuvärdesberäknas till värdetidpunkten).

Med hjälp av kassaflödesmodellen – vilken principiellt baseras på löpande betalningsströmmar – beräknar du marknadsvärdet, utan hänsyn till lån, som nuvärdet av kalkylperiodens driftnetton plus nuvärdet av bedömt restvärde vid kalkylperiodens slut. Driftnetto kan definieras som ett överskott vilket står till förfogande för förräntning av totalt fastighetskapital. Kalkylräntan för nuvärdesberäkning av driftnetto ska därmed spegla avkastningskravet på totalt kapital (eget och främmande kapital).

Lite mer detaljer

Det första du måste lära dig är hur schablonvärdet beräknas och ska användas. Läs mer här.

Värdetidpunkten är den första januari kalkylstartåret.

Kassaflödet i Property Intel är per månad. Modellen är byggd med antagandet att de kommersiella hyrorna betalas per kvartal och bostadshyrorna per månad. Vidare antas att intäkterna kommer i förskott den förste och kostnaderna betalas i efterskott den siste i respektive månad. Detta innebär att beräkningsmodellen inte nuvärdesberäknar [Driftnetto]-raden utan raderna [Nettointäkt] kontra [Nettokostnader] var för sig med en månads förskjutning.

Restvärdesbedömningen är av stor betydelse för resultatet då kalkylperioden ”bara” är fem eller tio år. Storleken på restvärdet blir mindre ju längre kalkylperiod som beaktas till förmån för högre nuvärdesberäknade driftnetton. I beräkningsmodellen bestäms restvärdet som ett bedömt driftnetto året efter sista kalkylåret dividerat med bedömt direktavkastningskrav sista kalkylåret.

I och med att direktavkastningskravet kan sättas på lokalslag i en fastighet viktas ett värde för fastigheten fram baserat på bruttohyra exklusive fastighetsskatten år 1 i kalkylen.

Kalkylräntan sätts till det viktade direktavkastningskravet, viktat efter intäkter per lokalslag, plus långsiktigt inflationsmål av Riksbanken, det vill säga två procent. (Man kan ändra och sätta ett eget värde för kalkylräntan).

Det totala marknadsvärdet för ett scenario (eller ett värderingsområde) är summan av underliggande fastigheters marknadsvärden (ej baserat på scenariots kassaflöde). Detta inte minst sedan man kan utföra en justering av det framräknade värdet på fastighetsnivå.

 

RELATERAT INNEHÅLL