Real Assets - Property Intel - MSCI Logo

 

 

Breadcrumb

STEG FÖR STEG GUIDER

STEG FÖR STEG GUIDER

I detta avsnitt hittar du guider och information om transaktioner i Property Intel.

I Property Intels transaktionsmodulen finner du både lagfartsöverlåtelser samt bolagstransaktioner. Det går snabbt och enkelt att söka fram jämförelsebara transaktioner på just din delmarknad för att använda till din ortsprisanalys eller om du vill veta mer om en specifik transaktion. Missa heller inte att visualisera transaktionerna i kartan för att ta din ortsprisanalys till nästa nivå. 

DEFINITIONER & UPPDATERINGAR

Lagfartsöverlåtelserna uppdateras varje natt i Property Intel och kommer från Lantmäteriet och de manuellt insamlade bolagstransaktionerna uppdateras kontinuerligt av Property Intels researchavdelning. För bolagstransaktioner återfinns affärer över 40 MSEK medan lagfartsöverlåtelserna inte har någon gräns. I Property Intel finner du lagfarna köp från 1996 samt bolagstransaktioner från 2013.

Använd gärna Property Intels ordlista för mer exakta definitioner på de olika begreppen i systemet samt vår FAQ för vanligt förekommande frågor. 

ORDLISTA  FAQ (opens in a new tab)  KONTAKTA OSS

DASHBOARD

Att få bättre information om enskilda fastighetstransaktioner är i sig ett stort steg, men i Property Intel vill vi göra det ännu enklare för dig. Direkt när man går in på den nya modulen Transaktion, möts du av en dashboard som visar statusen på den svenska fastighetsmarknaden.

Förutom de senast gjorda affärerna (på nivåer över 40 miljoner SEK) finns även information om det innevarandr aårets transaktionsvolymer, antal affärer, de största säljrådgivarna, fastighetstypsvolymer samt de fem största affärerna under det innevarande året.

Om du inte har tilläggstjänsten bolagstransaktioner kommer urvalet endast innefatta lagfartsöverlåtelser från Lantmäteriet och du kan inte heller se information om de största säljrådgivarna.

 

TRANSAKTIONSINFORMATION

Genom att klicka på en transaktion fås ytterligare information fram:

 

Köpeskilling och direktavkastning

Om du tittar på en manuellt insamlad affär så har har köpeskillingen och Direktavkastningen fyra olika typer av källor:

  • Bekräftad: Köparen, säljaren och/eller mäklaren har bekräftat informationen
  • Bedömd: Kommunicerad från sekundär källa såsom nyhetsmedier
  • Bedömd av värderare
  • Rykte: I undantagsfall används rykte som källa

Vid en lagfartsöverlåtelse från Lantmäteriet så står det ’Lantmäteriet’ under köpeskillingen.

Kommentar

De manuellt insamlade affärerna har kommentarer som beskriver transaktionen i ytterligare detaljer.

Lokalslag

Vid manuellt insamlade affärer så är också ytorna under lokalslag manuellt inmatade och uppdelade i fler fastighetstyper än de som kommer från Lantmäteriet (se mer om fastighetstyper på Sök transaktion).

Intern information och externa länkar

Längre ner hittar vi möjlighet för användare att lägga till information som endast kommer att visas för användare på det egna bolaget samt länkar till ytterligare information från exempelvis fastighetsmedia om transaktionen.

 

Fastigheter

Via fliken [Fastigheter] ser du vilka fastigheter som är med i transaktionen. Genom att klicka på respektive fastighet fås ytterligare information uppdelat på fastighetsnivå.

 

SÖK TRANSAKTION

Söka Transaktioner Del 1 (opens in a new tab)  Söka Transaktioner Del 2 (opens in a new tab)

Steg 1. Transaktionsmodulen 

Genom att klicka på [Sök transaktion] är det möjligt att söka på transaktioner genom exempelvis: geografisk avgränsning, fastighetstyp och storlek.

Steg 2. Sökparametrar 

I exemplet nedan söker vi efter transaktioner för industrifastigheter inom Helsingsborgs kommun från 2023-07-12 samt med ett K/T värde (köpeskilling dividerat med taxeringsvärde) om 1 eller högre. 

Parametrarna är samma oberoende om man har tilläggstjänsten med manuellt insamlade affärer förutom kategorin ’Fastighetssegment’ som enbart finns i tilläggstjänsten Bolagstransaktioner. Kontakta din kundansvarig för mer information och prisuppgift för tilläggstjänsten.

 

Steg 3. Fastighetssegment

För de manuellt insamlade transaktionerna delar Property Intel upp dem i olika fastighetssegment som är mer detaljerade än kategorierna som kommer från Lantmäteriet.

De olika kategorierna är:

  • Bostäder
  • Handel
    • Cityhandel/Galleria
    • Köpcentrum
    • Volymhandel
    • Övrigt
  • Hotell
  • Industri
    • Lager
    • Logistik
    • Tillverkning
    • Övrigt
  • Kontor
  • Projektmark
    • Bostäder
    • Butik
    • Industri
    • Samhällsfastigheter
    • Övrigt
  • Samhällsfastigheter
    • Skola
    • Vård och omsorg
    • Övrigt
  • Övrigt

 

 

Steg 4. Sökresultat 

När du valt dina parametrar och klickat på [Sök transaktion] presenteras en träfflista baserat på de parametrar du sökt på. Sökresultatet sammanfattar antalet sökresultat ovanför tabellen.

Genom att markera transaktionerna är det möjligt att visa transaktionerna på en karta, lägga till dem i ett scenario eller exportera urvalet till Excel.

 

Steg 5. Ordning av paramterar 

Du kan välja vilka parametrar som skall visas genom att klicka på [Enkel lista]. [Utökad lista] innebär att alla parametrar syns, klickar du på [Ny] kan du själv välja vilka parametrar som ska visas.

 

Klicka på de parametrar du vill ha med i ditt urval och klicka sedan på den gröna ikonen i mitten och sedan på [Spara].

 

En lista med de parametrarna du valt sparas då och finns även tillgängligt nästa gång du använder sökverktyget. Vid export till Excel följer de valda parametrar med.

 

Steg 6. Grafer 

 

Steg 7. Sammanfattning 

Genom att klicka på knappen [Sammanfattning] tar du dig till en sammanfattning baserat på det sökurval du gjort.

 

SÖK VIA KARTA

Naturligtvis går det att söka efter transaktioner via kartan. 

Söka transaktioner på karta (opens in a new tab)

Steg 1. Transaktioner i kartan

När du arbetar i kartan kan du enkelt tända de senaste transaktionerna i menyn till höger genom att klicka på ikonen för transaktioner. 

När du tänder transaktionerna i kartan används alltid tidintervallet, de senaste 365 dagarna. Filtrera dirket i kartan genom att klicka på ordet [Transaktioner] i menyn till höger. 

 

Steg 2. Push-pins i kartan

Klickar du på transaktionsnumret så kommer du till detaljsidan för transaktionen. Klickar du istället på fastighetsbeteckningen kommer du till fastighetsinformationssidan.  

Genom att klicka på en grön push-pin får du information om transaktionen.

 

 

Steg 3. Rita ett område i kartan

Du kan avgränsa ett område i kartan genom att rita en polygon. Detta gör du genom att klicka på knappen [Verktyg] i nedersta högra hörnet och sedan vidare till [Rita och välj], här finner du pologyonfunktionen vilket tillåter dig att rita in ett specifikt område i kartan. 

Om du inte har några push-pins tända i kartan får du välja vilken typ av lista du önskar få sökresultat på. En trättlista med transaktioner är perfekt för att ta fram jämförelseobjekt. 

 

Från kartan till träfflistan kan du nu filtrera ditt sök ytterligare likt det avancerade transaktionssöket.

 

 

BOLAGSAFFÄRER

Under många år var det en utmaning att erhålla information om samtliga fastighetstransaktioner pga den stigande andelen fastighetsaffärer som sker via att man säljer bolaget som äger fastigheten istället för en klassisk s.k. lagfartsöverlåtelse.

Detta har inneburit att en stor andel transaktioner har saknats i de vanliga ”ortsprissystemen”. Med Datscha funktionen ’Bolagsaffärer’ har du inte det problemet.

Information om en bolagsaffär

Med tillägget ’Bolagsaffärer’ kommer dessa transaktioner att dyka upp i systemet som vilken annan affär som helst. Men kan klicka och se vilka fastigheter som ingick, köpare och säljare, pris (om kommunicerat) och mycket mer. Samma utförande kommer att gälla för en vanlig lagfart via Lantmäteriet med en köpeskilling om +40 MSEK (även dessa kommer vi att komplettera med data om så finns tillgängligt).

Hur sker insamlingen?

Property Intel har sedan 2012 byggt upp en egen analysavdelningen där vi samarbetat med olika konsulthus som tex Newsec, Forum Fastighetsekonomi samt den ledande branschtidningen Fastighetsvärlden. Vi har genom ett gediget arbetet samlat ihop all känd information om transaktioner på marknaden. För bolagstransaktioner inriktar vi oss på affärer med ett underliggande fastighetsvärde om 40 MSEK och uppåt.

Ytterligare information

Har du frågor eller vill ta del av informationen är du varmt välkommen att ta kontakt med MSCI för aktuella prisuppgifter datscha_support@msci.com 

Frågor om datan och insamlingen? 

Kontakta: 
Jacob Dahlstedt

jacob.dahlstedt@msci.com

 

VALUEGURAD (SMÅHUS, TOMTER & LÄGENHETER)

Datscha erbjuder transaktionsinformation även för småhus och brf-lägenheter via ett samarbete med företaget Valueguard AB (opens in a new tab)

Valuegard (opens in a new tab)

Valueguard i Datscha

I modulen [Transaktion] återfinns tilläggsfunktionen Valueguard i menyn till vänster om du klickar på [Sök transaktion småhus].

Sök transaktion småhus

Visa jämförelseköp via Valueguard 

Du kan även nå Valueguard via fastighetskortet under fliken [Lägenheter / Småhus].

Fortsätt analysen i Valueguard

När man sedan klickar [Sök] så öppnas ett nytt webbläsarfönster upp och man blir direkt inloggad i Valueguards tjänst. 

Tjänsten innefattar information om transaktioner via Lantmäteriet, Mäklarstatistik AB samt direktavtal med ett flertal mäklarföretag. På successionsmarknaden motsvarar täckningsgraden drygt 95% av mäklade affärer för bostadsrätter, tomter och villor. Sålda tomter och villor som inte kommer in via mäklare kommer sedan in via Lantmäteriet.

Till detta applicerar Valueguard sina prisindex och kan på så sätt beräkna [Pris idag] samt [Referenspris]. 

Information om lägenheter

Nedan visas information om lägenheter som är sålda och till salu.

  • Den svarta pricken i kartan är fastighetens koordinat som du utgår ifrån.
  • Till höger ges möjlighet att filtrera vilka träffar som syns i träfflistan. I detta exempel antal rum.
  • Utöka antalet träffar så du får en bra avgränsning.
  • Klicka alternativt rita in ett område genom att högerklicka i kartan ifall du vill begränsa det geografiska området.
  • Referenspris visas baserat på de träffar du får upp i kartan i detta fall skulle en 2 till 3 RoK mellan 50 till 70 kvm kosta 107 173 kr/kvm.

 

Under fliken [Marknad] är det möjligt att se vilka mäklare som har varit aktiva i de senaste affärerna i området.

 

Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX)

Pris idag räknas ut med hjälp av det så kallade HOX-indexet.

Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX) är ett kvalitetsjusterat prisindex för bostadsrätter och villor i Sverige. Det har utvecklats i samarbete med KTH, distribueras av Nasdaq OMX och bygger på data levererad av bl.a. Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet. Varje månad publicerar Valueguard aktuella prisindex för Stockholm, Göteborg, Malmö och Sverige samt sammanvägda index för riket.

För att se hur indexet utvecklas gör en given marknad så klickar du på ”Prisutveckling” inne i Valuguard. Den röda markeringen visar avgräningsen för just denna delmarknad. 

 

RELATERAT INNEHÅLL